HABERLER
Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (The European Institute of Innovation and Technology - EIT), AB Çerçeve Programları bünyesinde Avrupa'nın inovasyon kapasitesini geliştirmek amacıyla 2008 yılında faaliyetlerine başlamıştır. EIT, girişimcilerin en iyi fikirlerini çeşitli ürün ve hizmetlere dönüştürmelerine yardımcı olmaktadır ve AB'nin istihdam yaratması, sürdürülebilir ekonomik büyümesini sürdürmesi adına önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Bu bağlamda EIT, daha girişimci bir zihniyete doğru değişimi tetiklemek amacıyla fikirden ürün ve hizmete; öğrenciden girişimciye, laboratuvardan pazara giden yolda inovasyon sürecini hızlandırmayı ve canlandırmayı hedeflemektedir.
EIT, AB’nin Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk Avrupa kapsamında Yenilikçi Avrupa bileşeninin bir parçasıdır. EIT, küresel zorlukları ele alarak Ufuk Avrupa’nın hedeflerine güçlü bir şekilde katkıda bulunmakta ve Avrupa’nın rekabet gücünü artırmasına yardımcı olmaktadır.
2021-2027 EIT Strategic Innovation Agenda
EIT, 7 yıllık bir strateji planı kapsamında faaliyet ve aksiyonlarına karar vermiştir. 2021-2027 EIT Stratejik İnovasyon Gündemi ile Ufuk Avrupa kapsamında belirlenen hedefleri yerine getirmek üzere 3 Milyar Avroluk bir bütçeye sahiptir ve EIT 3 öncelikli alan belirlemiştir:
- Avrupa'da yükseköğretim kurumlarının yenilik kapasitesini artırmak,
- EIT'nin bölgesel erişimini iyileştirerek yenilikçilik anlayışını kıtaya yaymak,
- EIT Bilgi ve İnovasyon Topluluklarını (Knowledge and Innovation Communities - KICs) güçlendirmek.
EIT Knowledge and Innovation Communities (KICs)
EIT, Bilgi ve İnovasyon Toplulukları (Knowledge and Innovation Communities (KICs))olarak adlandırdığı yapılar ile uluslararası işbirlikleri kurduğu şirket, üniversite ve araştırma merkezlerini bir 'bilgi üçgeni' içerisine almakta, böylece girişimciliği beslemekte ve yeni fikirleri desteklemektedir. EIT, KIC'ler aracılığıyla Avrupa’da inovasyonun nasıl ele alınacağına, yönetileceğine, finanse edileceğine ve yaygınlaştırılacağına dair yeni modeller geliştirmekte, söz konusu Misyonunu ise “Öğrenciden Girişimciye, Fikirden Ürüne, Laboratuvardan Müşteriye” sloganıyla farklı araçlarla gerçekleştirmektedir:
- Eğitim programları aracılığıyla yeni nesil girişimciler yetiştirmek,
- İş yaratma ve hızlandırma hizmetleri aracılığıyla girişimleri beslemek,
- Yenilik odaklı araştırma projeleri aracılığıyla Avrupa'nın karşılaştığı büyük zorluklara akıllı çözümler sunmak.
KIC'ler, araştırmadan pazara kadar olan tüm inovasyon zincirini kapsayan aşağıdaki faaliyetleri yürütmektedir:
- Yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi,
- Girişimcilere yönelik eğitim programlarının sunulması,
- Start-up ve girişimlerin kuluçka ve sonrası dönemlerde desteklenmesi.
İnovasyon zinciri içerisindeki KIC'ler, Avrupa'dan ve dünya çapından ticaret uzmanlarını, eğitimcileri, öğrencileri, girişimcileri, yatırımcıları, araştırmacıları ve akademisyenleri kendine çekmeyi amaçlamaktadır. Her bir EIT KIC; kendi özerk yönetimine sahip, yasal ve finansal olarak yapılandırılmış birer ortaklıktır.
2025 yılı itibari ile 10 KIC (Bilgi ve İnovasyon Topluluğu) bulunmaktadır. İlgili KIC'lerin her biri farklı bir toplumsal soruna odaklanmaktadır.
- EIT İklim: İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve değişikliğe olan adaptasyonu ele alır.
- EIT Dijital: Bilgi ve İletişim Teknolojileri çalışmalarına ve bu alandaki eğitimlere odaklanır.
- EIT Gıda: Avrupa'yı gıda inovasyonu ve üretimde zirveye taşımak adına çalışır.
- EIT Sağlık: Toplum genelinde sağlıklı yaşamı ve aktif yaşlanmayı hedefler.
- EIT İmalat: Avrupa imalat sanayisinin yeni çağa ayak uydurmasını ve rekabetçiliğini pekiştirir.
- EIT InnoEnerji: Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üretimini ve yatırımlarını destekler.
- EIT Kentsel Ulaşım: Şehirlerde akıllı, yeşil, hızlı ve entegre ulaşımı ele alır.
- EIT Hammaddeler: Avrupa'nın hammadde bağımlılığına çözüm
- EIT Kültür&Yaratıcılık: Kültürel ve Yaratıcı Sektörleri ve Endüstrileri güçlendirmek ve dönüştürmek için tasarlanmıştır.
- EIT Su: Su yönetimi, arıtma teknolojileri ve sürdürülebilir su çözümlerine yönelik inovasyonu teşvik eder.
İlgili EIT KIC sayfalarına aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.
EIT Kültür ve Yaratıcılık | EIT Kentsel Ulaşım | EIT İmalat | EIT Ham Maddeler | EIT Sağlık |
EIT Dijital | EIT İklim | EIT Gıda | EIT InnoEnergy | EIT Su |
EIT KIC’lerde ve Avrupa'nın Yenilik Ekosistemlerinde Yer Almak
EIT KIC'ler dinamik hareket edebilen ve faaliyetlerini sık sık güncelleyebilen ortaklıklardır. KIC'lerin söz konusu faaliyetlerinin artmasıyla birlikte, farklı coğrafyalarda yenilik kapasitelerinin artırılması ve yaygınlaştırılması adına Bölgesel İnovasyon Programı (Regional Innovation Scheme - RIS) kabul edilmiş ve EIT RIS Hubs kurulmaya başlanmıştır. EIT RIS, her yıl yayımlanan European Innovation Scoreboard tarafından tanımlandığı üzere "Moderate" veya Ülkemiz gibi "Emerging" inovasyon aralıklarındaki puanlara sahip ülkelerin performansını artırabilmek adına 2014 yılında kabul edilmiştir. EIT RIS Hub'lar ise RIS ülkeleri olarak belirtilen bölgelerde kurulmuş, EIT KIC çağrıları ve imkanları bağlamında ilgili bölgelerde farkındalık faaliyetlerinin yürütülmesinden ve KIC yapılarına daha fazla partnerin kazandırılmasını desteklemekten sorumlu yapılar olarak hayata geçmiştir.
RIS Hub'lar EIT Bilgi ve İnovasyon Toplulukları'nın (KICs) çıktığı çağrılar sonucunda kurulmaktadır ve ilgili KIC'in kendisi için belirlediği hedefler doğrultusunda programını yürütmektedir. KIC'ler ise ana faaliyetlerini Avrupa'nın dört bir yanındaki bölgesel inovasyon ofisleri (Co-Location Center - CLC) aracılığıyla yürütmektedir. CLC'ler, yerel inovasyon ekosistemlerinin kilit oyuncuları arasında ve aynı zamanda Avrupa düzeyinde ihtiyaç duyulan bağlantıları yaratmaktan sorumludur. Her bir KIC’in Avrupa çapında 5 ila 8 adet CLC'si vardır.
EIT RIS ve RIS Hub'ların yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz. EIT RIS Implementation Framework 2021-2027 dokümanına ulaşmak için ise bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Halihazırda Türkiye'de 3 Bilgi ve İnovasyon Topluluğu (KIC) temsil edilmektedir; Urban Mobility, Food ve InnoEnergy. Bu kuruluşların bilgilerine erişmek, etkinlikleri ve tanıtım faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:
Ek olarak, 2025 yılında başlayan EIT Community RIS Hub Türkiyeprojesi ile Ülkemiz girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, yerel inovasyon aktörlerinin EIT topluluğuyla buluşturulması ve Ar-Ge ile ticarileşme süreçlerinin hızlandırılması adına çeşitli faaliyetler düzenlenmesi planlanmaktadır.
EIT'nin ülkeler bazında oluşturduğu 2021 yılı Factsheets dokümanına ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca EIT altında tüm tematik alanları kapsayan programlar oluşturulmakta ve çağrılara çıkılmaktadır. Tüm tematik alanları kapsayan bu çağrılar "EIT Community Call" olarak tanımlanmaktadır. Çağrılar için (örn. EIT New European Bauhaus Call) sayfamızda yer alan EIT duyurularını takip edebilir, her yıl çağrı duyurusuna çıkan programların bilgilerine ise aşağıdaki başlıklar aracılığı ile ulaşabilirsiniz: